Hospodářské noviny_Česká republika je opět atraktivní pro velké americké firmy

V hledáčku amerických firem se opět ocitá Česká republika. Nejprve oznámil záměr postavit u Stříbra továrnu na výrobu kancelářského nábytku za 650 milionů korun americký výrobce nábytku Steelcase. Teď plánuje přesun výroby z Německa do České republiky další americká firma Franklin Electric vyrábějící ponorná čerpadla.

           Tento týden vedení firmy schválilo uzavření továrny v německém Wittlichu a přesun výroby do Brna. V Německu zůstane pouze vedení společnosti a distribuční centrum pro Evropu. Továrna ve Wittlichu v současné době zaměstnává okolo dvou set pracovníků, jejichž místa by měla být převedena do Brna.

            Podle prvních odhadů bude transakce stát něco okolo 14 milionů dolarů, tedy 280 milionů korun. V této ceně jsou kromě brněnské investice zahrnuty také náklady spojené se zrušením pracovních míst v Německu a některé další provozní náklady. Převod by měl být realizován do poloviny roku 2016.

            Mezi další zajímavé investory patří i výrobce letecké techniky, Bell Helicopter, který plánuje postavit blízko Prahy regionální centrum. To by mělo mít na starosti vyřizování zakázek a údržbu strojů. Kromě toho má Bell v plánu investovat v Česku také také do vývojového centra leteckých motorů. Návrat časů před krizí Jak pro HN uvedl Weston Stacey, ředitel Americké obchodní komory v Praze: „Znovu se vrací trend, kterého jsme byli svědky před hospodářskou krizí v roce 2008. V současné době je Česká republika opět atraktivní lokalitou pro dlouhodobé plány velkých společností. Její hlavní výhodou je velmi dobrá infrastruktura a kvalifikovaná pracovní síla. Naopak nevýhodou je politická nestabilita a neochota lidí stěhovat se za prací.“

            Ochotu investovat ze zámoří potvrdil i Ondřej Votruba, pověřený generální ředitel agentury CzechInvest. „Česká republika je mezi americkými společnostmi oblíbenou destinací už od roku 1993 a tento zájem je stabilní. Američtí investoři hrají na českém trhu důležitou roli a o jejich přínosu není sporu. Připomeňme například společnosti Steelcase, Merck nebo Mondelez, kterým naše agentura pomáhala s usídlením v Česku.“

            Votruba dále uvedl, že CzechInvest je připraven poskytnout všem zájemcům veškerou možnou podporu. Jak a kde výhodně utratit cash A co žene americké firmy zpátky do Česka? Podle aktuálních statistik mají americké korporace na svých účtech okolo 1,4 bilionu dolarů. Jenže firmy mají stále ještě v živé paměti rok 2008, a tak jsou ve svých investičních záměrech výrazně opatrnější. Ačkoli čisté zisky vzrostly loni více než o pětinu, počet jejich zaměstnanců v podstatě stagnoval, nebo dokonce klesl.

            Dalším důvodem k opatrnosti ze strany amerických podniků je i fakt, že pro letošní rok experti s tak výrazným vzestupem zisků v USA nepočítají.

            Lokality pro své investiční záměry proto firmy z USA vybírají opatrně s co možná nejlepším poměrem cena : výkon. A v tom má Česko vzhledem ke své levné pracovní síle výhodu.

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed