iHNed.cz_ČSSD a ANO zmrazí daně? Než špatnou změnu, raději žádnou, vzkazují podnikatelé

Sociální demokraté a Babišovo ANO se v koaličním vyjednávání zasekli v otázce daní. Teď operují s návrhem, aby se daňový systém měnil až v roce 2016. IHNED.cz oslovil ty, kterých se právě tyto kroky týkají asi nejvíce - české manažery a podnikatele.

Full lenght article is available at: http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-61278380-cssd-a-ano-zmrazi-dane-nez-spatnou-zmenu-radeji-zadnou-vzkazuji-podnikatele

Mnohem lepší než zavedení špatné změny je zachování současného stavu. Tak oslovení čeští podnikatelé a manažeři vnímají návrh, se kterým teď operují pravděpodobně budoucí vládní strany ANO a ČSSD. Ty se nedokážou dohodnout na změnách v daňovém systému a podle všeho daňovou soustavu zmrazí v současném stavu až do roku 2016.

"Daně se totiž většinou nesnižují ale zvyšují. A když si mám vybrat mezi chybným krokem a zmrazením, tak si vyberu to druhé," shrnul například své stanovisko majitel skupiny Unimex a miliardář Jiří Šimáně.

Všichni oceňují zejména stabilitu, po které dlouho volali a kterou by tento krok měl přinést. Pokud by něco přeci jen chtěli v daních měnit, snažili by se snížit zdanění, a tím i cenu práce.


Stanislav Bernard
Rodinný pivovar Bernard
zakladatel a spolumajitel

Stabilita je velmi důležitá. Změny jsou rušivé z pohledu obchodu a podnikání. Velmi bych přivítal, kdyby se celková daňová zátěž dále nezvyšovala.

Změnou, kterou bych ale uvítal, by bylo výrazné zjednodušení stávajícího daňového systému. Je totiž příliš složitý.

-------------------------------------------------------------------------------

Ctirad Nečas
Královopolská RIA
generální ředitel

Uznávám, že v současné situaci je velmi těžké predikovat vývoj ekonomiky v delším horizontu, na druhou stranu bych měl rád alespoň minimální jistotu daňové zátěže na dva až tři roky.

Pokud by se něco mělo změnit, uvítal bych přenesení daňové zátěže směrem ke zdanění majetku a naopak bych výrazným způsobem snížil zdanění práce.

-------------------------------------------------------------------------------

Jindřich Hudeček
Hudy Sport
majitel

Pro nás jsou nejsložitější nekonečné změny. Tudíž bych se přikláněl k tomu, aby se současná situace stabilizovala. A co se týče změn v budoucnu, tak bych se přikláněl ke snížení zdanění práce. To, že je nyní práce drahá, sám pozoruji ve svých dalších firmách. Automechanik, který bere 18 tisíc stojí zaměstnavatele včetně dovolené pomalu čtyřicet tisíc.

Ale jak už jsem řekl, tak bych upřednostnil to zmrazení. To je určitě pozitivní. Jakákoli změna totiž většinou vyvolá reakci z jiné strany a končí to tak, že se každou chvíli mění něco jiného.

-------------------------------------------------------------------------------

František Dostálek
Americká obchodní komora
prezident

Vnímám to pozitivně v tom smyslu, že bude dva roky jasno a že se s daněmi nebude hýbat. To by mělo stačit k tomu, aby se důkladně promyslelo, jestli stabilitu daní a prostředí zachovat tak, že to bude dál zmrazeno, anebo udělat další úpravy s výhledem, že se potom dlouho nebudou měnit.

Stabilita je zkrátka lepší než nekonečné debaty o tom, kam by se daně měly měnit. Řešt by se mělo potom vysoké zdanění práce, Nejdůležitější by mělo být zachování stropů na sociální zabezpečení, jejichž neexistence odrazuje investory do high-tech odvětví. Již schválená legislativa je totiž v podstatě ruší.

-------------------------------------------------------------------------------

Jiří Šimáně
Unimex
majitel skupiny

Osobně bych u některých položek uvítal nižší DPH. Jinak ale vítám daňovou stabilitu a myslím si, že je to dobrý krok. Ono k lepšímu se nic asi nezmění. Daně se totiž většinou nesnižují, ale zvyšují. A když si mám vybrat mezi chybným krokem a zmrazením, tak si vyberu to druhé. 

-------------------------------------------------------------------------------

František Kopřiva
Ferona
generální ředitel

Nastavení daňových poměrů by mělo zůstat stabilní co nejdéle. Vyšší zátěž běžné firmy, tedy takové, které Kopřiva nejsou banky, energetické oligopoly či mobilní operátoři, neunesou.

Firma "Česká republika" nezvýší své výnosy, tedy vybrané daně, zvyšováním sazeb, ale kvalitním výběrem a funkcí státní správy. Především však musí skončit kultura plýtvání a luxusu, zanesená do státní správy v letech konjunktury a falešného blahobytu ze státního dluhu.

Největším jednotlivým rizikovým faktorem české ekonomiky je financování politických stran - novodobá "odluka" jejich financí od provozu a investic státu je nanejvýš naléhavá. Dále očekávám, že kurzová politika ČNB zdraží paliva, což vyvolá tlak veřejnosti a zájmových skupin na redukci spotřební daně.

 

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed