byznys.iHNed.cz_Zahraniční investoři prověřují volební sliby. Nesahejte na daně, radí českým politikům

Lidé z Americké obchodní komory se začali před volbami scházet s ekonomickými experty stran. Jejich politické sliby týkající se byznysu a udržení investic v Česku umístí na svůj web. Zahraniční investoři tím chtějí na politiky vytvořit tlak, aby plnili své sliby. Mluví spolu o daních i pojištění

Link to the original version of the interview: http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-60975370-zahranicni-investori-proveruji-predvolebni-sliby

Zahraniční investoři se snaží pozitivně ovlivnit českou politiku. Podařilo se to například u zákona o veřejných zakázkách. Lidé z Americké obchodní komory se v době vládnutí Nečasova kabinetu podíleli na prosazení změn v tomto problematickém zákoně. Především tím, že se s politiky scházeli a jejich závazky měli potvrzené podpisy.

Teď chtějí zahraniční investoři dosáhnout něčeho podobného. Sdružení zastupující v Česku několik set (nejen amerických) podnikatelů se před nynějšími volbami snaží vytvořit podobný tlak na kandidující strany.

Tentokrát jde především o písemné shromáždění a zhodnocení předvolebních ekonomických slibů, které mají za cíl nejen přilákat nové podnikatele do Česka, ale také udržet ty stávající, aby neprchli do jiných zemí. "Proto politikům nabízíme spolupráci a zkušenosti. Jejich sliby chceme v průběhu volebního období vymáhat," popisuje prezident Americké obchodní komory František Dostálek.

Šéfové některých firem z tohoto podnikatelské sdružení (jehož členy jsou i firmy jako PwC či Telefónica) se scházejí s ekonomickými experty stran nad jejich předvolebními sliby v oblasti byznysu a právě udržení investic. Výsledky zhruba dvouhodinových debat umístí zástupci komory vždy na svůj web a opatří je komentáři.

Raději vysoké než nestabilní daně

Podnikatelé při schůzkách zdůrazňují třeba to, že daně mají podle nich rozhodně zůstat na stejné úrovni.

"Není ani tak důležitá výše daní, rozdíl dvě tři procenta. Klíčová je jejich stabilita. Neustálé změny znervózňují investory, kteří se snaží dělat dlouhodobé výhledy svého byznysu. To je velký problém. Nechme daně minimálně dvě volební období tam, kde jsou," přeje si Dostálek, který je zároveň výkonným ředitelem poradenské společnosti KPMG pro střední a východní Evropu.

Spolu s některými šéfy velkých firem - které komora zastupuje - se už František Dostálek sešel s politiky z ČSSD, KDU-ČSL, Strany zelených, KSČM či hnutí ANO Andreje Babiše. Na řadu přijdou i další.

Podle prezidenta komory jsou politici na setkáních často nekonkrétní a nevidí své sliby v kontextu ekonomické situace.

"Záměry typu: začneme lépe vybírat daně, a díky tomu budeme mít k dispozici o desítky miliard víc, tu měla pravice i levice už před patnácti lety. Chceme konkrétní plány. Proto zveřejníme souhrn diskuse na našich stránkách a připojíme naše komentáře. Aby bylo jasné, co politici slíbili," zdůrazňuje Dostálek.

Tlačit na politiky nás musí víc

Americká obchodní komora nechce důslednou kontrolu a vymáhání slibů dělat sama – vyzvala už například Svaz průmyslu a dopravy. Dostálek se sešel s jeho předsedou Jaroslavem Hanákem. Spolupracovat chce také s lidmi z projektu Rekonstrukce státu a neziskovými organizacemi.

Právě podobná taktika měla úspěch v minulém volebním období u novely zákona o veřejných zakázkách. Před minulými volbami se za účasti právě Americké obchodní komory podařilo dát dohromady platformu pro úpravu tohoto zákona.

"Velmi složitě jsme se tehdy s politiky dohadovali nad tím, aby nám podepsali základní principy, podle nichž by se zákon měl novelizovat, aby se odstranily jeho největší nedostatky. Aby pak strany nemohly po volbách cuknout," popisuje František Dostálek.

Strop pro zahraniční investice

Další konkrétní věcí, která podle něj může Česko u zahraničních investorů poškodit, je plánované zrušení stropu pro sociální pojištění. Lépe placení pracovníci i firmy samotné by měli od roku 2015 odvádět více peněz než nyní.

"Odradí to zejména společnosti, které tu potřebujeme. Ty, co zaměstnávají vysoce kvalifikované lidi a přemístili by do Česka svůj výzkum a vývoj. Můžu mluvit konkrétně za svoji poradenskou firmu KPMG, z níž tu působí desítky lidí. Můžou odejít do jiných zemí v regionu," míní Dostálek.

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed