Hospodářské noviny_Blíží se volby a firmy začínají lobbovat u politiků kvůli daním

Byznysmeni a podnikatelé se pokusí ještě před volbami rozmluvit politikům některé jejich ekonomické nápady, například plán více zdanit lidi, kteří hodně vydělávají. Aktivní hodlá být třeba Americká obchodní komora, která sdružuje na čtyři stovky převážně zaoceánských společností, například Microsoft, Hewlett-Packard, CocaColu či 3M. „Chceme se sejít se zástupci všech stran a posadit proti nim šéfy velkých i menších firem,“ řekl HN ředitel americké komory Weston Stacey.

Akce se budou konat v polovině října formou kulatých stolů, s lídry partají či jejich ekonomickými experty bude vždy debatovat skupina zhruba osmi manažerů. Z uzavřených jednání by se později měl dostat na veřejnost zápis.

„Obeslali jsme všechny strany, které mají podle průzkumů aspoň dvouprocentní podporu, tedy osm pozvánek. Čtyři už účast přislíbily, s dalšími jednáme,“ dodal Stacey. Přijdeme, tvrdí strany. Tématy, o nichž vyslanci komory promluví, budou daně, investice do vědy a výzkumu nebo spolupráce univerzit a firem. A také budou apelovat na politiky, aby pokud se odhodlají k větším změnám, je pokud možno předjednali i s opozicí. „Chceme jim zdůraznit význam předvídatelnosti a stability, které jsou klíčové pro všechny investice na více než pět let,“ řekl Weston Stacey. Právě časté změny daní nebo jejich úpravy na poslední chvíli – jako když loni do konce roku nebylo jasné, jak to bude s DPH – podnikatele trápí.

Není to poprvé, kdy se americká komora pokouší ovlivnit názory politiků. V minulosti hodně lobbovala za to, aby se změnil zákon o veřejných zakázkách, což nakonec prosadila vláda Petra Nečase. Stacey a spol. se také podíleli na novele insolvenčního zákona. „Taková profesní setkání považuji za velmi důležitá, když mi to program dovolí, zúčastním se,“ odpověděl HN úřadující šéf ODS Martin Kuba. Že svého zástupce vyšlou i pravděpodobní vítězové voleb z ČSSD, pak potvrdil jejich mluvčí Martin Ayrer. 

Úlevy pro firmy Američané ale nejsou jediní, kdo se pokouší politiky ekonomicky nasměrovat. Totéž dělá i Svaz průmyslu a dopravy či Hospodářská komora ČR.  „Pro politické strany jsme připravili seznam našich představ, dokument, kde jsme na několika stránkách shrnuli naše požadavky v klíčových oblastech. Rozeslali jsme to zástupcům stran, jednání už začala a až do voleb budou jednání pokračovat,“ potvrdil mluvčí svazu průmyslu Michal Mostýn, že i toto zájmové sdružení se pokouší zaktivizovat svůj vliv na politiky. 

A podobně jako Stacey i Mostýn dodal, že za klíčové považují debaty o úpravách daní: „Jde nám například o dotažení daňových úlev pro firmy, které vezmou studenty na praxi, nebo o rozklikávací rozpočet.“ Předvolební aktivity Americké obchodní komory naopak vadí jejímu českému protějšku, Hospodářské komoře. „Se zástupci politických stran hodláme jednat mimo jiné o podpoře malých a středních podniků, o energetice, dopravě či problematice technického školství. Podivuji se, že si toto Americká obchodní komora dovolí na území Česka,“ rozzlobil se na Staceyho šéf Hospodářské komory ČR Petr Kužel, jinak též aktivní politik ODS.

Co strany nabízejí

ČSSD

Sociální demokraté chtějí zavést druhé daňové pásmo pro lidi s příjmem nad sto tisíc, zároveň plánují více zdanit velké firmy podnikající v energetice, telekomunikacích či bankovnictví. Mají v programu zavedení registračních pokladen.

KSČM

Podobně jako ČSSD slibuje vyšší daně pro firmy a také pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Na rozdíl od sociálních demokratů ale komunisté nechtějí více zdanit jen velké firmy, ale všechny, které mají roční zisk vyšší než 10 milionů.

ODS a TOP 09

O jejich ekonomickém programu se toho zatím moc neví, ale pravděpodobně žádné zásadní změny a úpravy daní nabízet nebudou.

SPOZ

Strana v ekonomických věcech hlásá to, co její duchovní otec Miloš Zeman – tedy více státních investic, vyšší zdanění lidí s příjmem nad sto tisíc, společné zdanění manželů a firemní daně na nynější úrovni, tedy kolem 20 procent.

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed