ČTK_Výsledky práce českých vědců končí v cizině, upozornil Stacey

Praha 23. dubna (ČTK) - Je chybou, že výsledky práce českých vědců či tuzemských firem na poli komerčních inovací jsou často sklízeny v zahraničí. V rozhovoru pro ČTK to řekl výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey. Česko podle něj také potřebuje technickou univerzitu, která by se řadila ke stovce nejlepších na světě a udržela tak v ČR řadu talentů.

"Pokud dosáhne nějaký výzkumný tým zajímavých výsledků, lze také očekávat, že tyto výstupy budou komerčně využity jinde. V podstatě je to nyní tak, že plody naší inovace bývají s nejvyšší pravděpodobností sklízeny v jiných zemích než v té naší. Tuto tendenci musíme zvrátit," řekl Stacey.

Často se podle něj stává, že výjimeční jednotlivci nebo výjimečné společnosti v Česku sice proti konkurenci uspějí, ale tento úspěch se do systému nijak nepromítne ani nešíří dále. "Máme-li vynikajícího vědce nebo výzkumníka, je velice pravděpodobné, že odejde pracovat do zahraničí," dodal.

Stát by měl podle Staceyho vytvořit vhodné prostředí pro komerční inovace. "Neustálé změny daní brání firmám plánovat dlouhodobé investice. Vysoké sociální odvody, zejména odstranění stropu pro osoby s vyššími příjmy, spíše přiměje firmy přesunout svůj výzkum do Německa. Totéž bohužel platí pro zdejší příliš restriktivní imigrační politiku. Základem je uvědomit si, že inovace přicházejí od lidí, nejinovativnější ekonomiky totiž přitahují nejkreativnější lidi a podnikatele ze všech možných oblastí," upozornil.

Vláda by také neměla už dále stanovovat národní priority v oblasti výzkumu, a naopak stanovit národní priority, které výzkum vyžadují. "Věda není cílem vlády, jsou jím prosperita a bezpečnost," dodal.

Česko podle Staceyho potřebuje mít technickou univerzitu, která by se řadila ke stovce nejlepších na světě. Stát se musí pokusit získat a udržet talenty na školách, aby neměly potřebu studovat v zahraničí, dodal.

"Dokud se české univerzity nestanou úplně mezinárodní, budeme nejspíše, s ohledem na velikost naší populace, limitovaní pouze jedinou špičkovou technickou univerzitou, z níž můžeme čerpat profesory a studenty," uvedl šéf Americké obchodní komory v ČR.

Řada amerických firem má podle něj v oblasti inovací zkušenosti ze všech koutů světa. Například společnost GE měří inovace v regionech a zemích po celém světě prostřednictvím svého inovačního barometru. "Při tvorbě naší vlastní inovační politiky bychom měli takové informace vzít v úvahu. Zároveň bychom se měli snažit o to, aby nejinovativnější společnosti světa měly svá klíčová výzkumná centra v ČR. To však nutně neznamená méně prostoru pro české firmy, ale naopak to může přinést větší potenciál a více příležitostí," dodal Stacey.

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed