Hospodářské noviny_8 způsobů, jak získáte peníze na podnikání

Zatímco ještě loni byli menší podnikatelé vůbec rádi, když bankovní úvěr dostali, letos přibylo firem, které pečlivě sledují, jaké podmínky jim banka nabízí. Vyplývá to z letošního průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Větší tlak na zlepšení podmínek vycítily i banky, které na sektor SME (small and medium enterprises) míří stále více.
Kvůli penězům na podnikání ale není nutné chodit jen do banky. HN pro vás připravily tipy, jak získat pro svůj byznys finance a na co si dát při jejich shánění pozor.

1. Využijte podnikatelský kontokorent

Jste zvyklí využívat při přechodném nedostatku peněz na běžném účtu kontokorent? Ten vám banka zařídí i jako podnikatelům, čerpat budete moci statisícové až několikamilionové částky, a někde dokonce i bez nutnosti podávat daňové přiznání. Například Startovací kontokorent u Raiffeisenbank získáte, když doložíte výpisy za posledního půl roku. Podle výše obratů na účtu vám banka vyplatí až 300 tisíc korun. U něj platí pevná úroková sazba, která v současnosti činí 13,9 procenta. Jestliže už rok podnikáte, získáte prostřednictvím Podnikatelského kontokorentu až 3 miliony korun, který ve většině případů není třeba zajišťovat nemovitostí. Banka přitom tvrdí, že úvěr schválí na počkání a kontokorent není nutné ani jednou v roce splatit. Až pětimilionový limit nabízí na svém Era kontokorentu k podnikání Poštovní spořitelna. I zde platí, že musíte bance dodat alespoň jedno daňové přiznání. Úrok pak činí 16 procent. Kontokorent nabízí podnikatelům i řada dalších bank. Například Česká spořitelna zřídí začínajícím podnikatelům takzvaný "startovací" kontokorent s rámcem do 50 tisíc s možností zvýšit rámec až do jednoho milionu korun po půl roce používání tohoto produktu. Na úrocích pak klient zaplatí 16,9 procenta ročně s tím, že úroky splácí stejně jako u ostatních bank pouze v případě, že kontokorent využívá. Přečerpat běžný účet až o pět milionů umožňuje podnikatelům i ČSOB. Klientům, kteří si tuto službu sjednají do konce září, nabízí snížení úrokové sazby 16,25 procenta o tři body.

 

2. Půjčte si i bez podnikatelské minulosti

Stále více tuzemských bank je ochotných poskytovat úvěry i podnikatelům, kteří ještě nemají za sebou ani rok úspěšného podnikání. Například v případě Provozního úvěru České spořitelny 5PLUS získá podnikatel až pět milionů korun. Zpravidla je však potřeba úvěr zajistit nemovitostí. "Výše úrokové sazby se pak stanovuje zcela individuálně a do ceny vstupuje více faktorů. Mezi ty zásadní patří výše zástavy a její kvalita, výše samotného úvěru, doba jeho splatnosti či předpokládaná rizikovost," vysvětluje Klára Pačesová z České spořitelny. Jestliže už podnikáte déle než rok, nabídka úvěrů na trhu je poměrně rozsáhlá, ale výrazně se u jednotlivých bank neliší. (Více na straně 9.)


3. Začínající podnikatelky získají výhodu

Až sto tisíc korun si mohou půjčit začínající podnikatelky, které si u GE Money Bank založí konto Genius Business Silver. Konto mohou navíc využívat rok bez poplatků za jeho vedení. Účet je určen podnikatelkám s živnostenským listem ne starším než dva roky.

 

4. Účetní mají zvýhodněné úročení

Letos v březnu spustila Poštovní spořitelna program pro podnikatele v oblasti účetnictví a daňového poradenství. "Mezi hlavní benefity tohoto programu patří poplatkové prázdniny u Era účtu k podnikání nebo Era účtu pro právnické osoby po celou dobu jeho trvání a zvýhodněné úročení (v průměru o tři procenta) při zřízení Era kontokorentu oproti standardu," říká Zuzana Kalátová z Poštovní spořitelny. Podobně zvýhodňuje podnikající právníky, advokáty, veterináře či překladatele UniCredit Bank, která jim nabízí speciální účty s kontokorenty až do výše 600 tisíc korun bez nutnosti dokládat daňové přiznání.


5. Záložny mohou nabídnout lepší flexibilitu

Žádali jste o podnikatelský úvěr v bance a jen těsně jste neprošli? Šanci na peníze máte ještě v některé z tuzemských družstevních záložen, které poskytují i služby pro podnikatele. Ačkoli i ony posuzují bonitu klienta, jejich kritéria nejsou zpravidla tak přísná a jsou přístupné individuálním řešením. "Velmi často hledáme řešení v případech, kdy je klient odmítnut se svým požadavkem financování u klasických bankovních domů," říká Pavel Ráliš, obchodní ředitel spořitelního družstva Artesa. To nabízí například podnikatelský úvěr od 2 milionů do 150 milionů korun s úrokovou sazbou začínající na 8,5 procentech. Splatnost úvěru je pak standardně do pěti let. Boj o podnikatelské klienty letos v červnu přitvrdila družstevní záložna Akcenta, která jim nyní nabízí účelový úvěr VIP od 3,5 milionu do 30 milionů korun za úrokovou sazbu od 5,9 procenta. Úvěr je možné splácet až 15 let a jeho 10procentní část může být čerpána bez doložení účelu.


6. Oslovte s žádostí o peníze byznys anděla

Na start či expanzi vašeho byznysu vám může půjčit také soukromý investor, kterému za to dáte podíl ve firmě. Takzvaných andělských investorů - úspěšných podnikatelů, kteří chtějí své volné peněžní prostředky zajímavě zhodnotit, je u nás už několik desítek. Když se podniku, do kterého vloží své peníze, bude dařit, za pár let podíl prodají s několikanásobným ziskem. Nejlepší způsob jejich oslovení je zaslání e-mailu s byznysplánem. Abyste však věděli, komu e-mail poslat, je dobré zúčastnit se některé z řady networkingových akcí, které se v Česku konají. Potenciální investory můžete potkat například na setkáních pražského StartupYardu, který funguje jako takzvaný akcelerátor pro technologicky zaměřené start-upy. Firmy, které se do něj zapojí, získají za minimální podíl ve firmě možnost užívat kanceláře akcelerátoru a podporu jeho zakladatelů. Potenciální investory potkáte i v rámci projektu adVENTURE, který podporuje rozvoj inovativních start-upů. Akci pořádá Sdružení pro zahraniční investice (AFI) a Americká obchodní komora. "Naším cílem je poskytnout zástupcům start-upů zpětnou vazbu ohledně komerčního potenciálu jejich projektů a příležitost navázat kontakt s investory. Zároveň chceme prostřednictvím adVENTURE zvýšit informovanost potenciálních investorů o projektech, které jsou v současnosti na trhu," říká Kamil Blažek, předseda Řídícího výboru AFI. Informace a tipy může dát i tuzemská Asociace venture kapitálu, která investory či investorské firmy sdružuje. (Jak investora přesvědčit + postřehy tří andělských investorů, čtěte na straně 8.)


7. Jděte si pro peníze na burzovní parket

Zajímavou možností, jak získat kapitál na expanzi firmy, může být vstup na burzu. Zatímco varšavská burza nabízí svůj trh pro malé a střední podniky New Connect už více než rok, pražská otevřela podobný trh s názvem Start letos v létě. Vstup na tyto trhy je levnější a administrativně jednodušší než u klasického burzovního parketu. "Stačí například jednou ročně auditovat účetní uzávěrku standardní auditorskou společností, nemusí to být někdo z velké čtyřky," říká Marek Tichý z Raiffeisenbank, která vstup na oba trhy zprostředkovává. Start také nemá například žádná omezení týkající se velikosti emise ani neurčuje, jak dlouho musí firma na trhu působit či jak velkou musí dosahovat tržní kapitalizaci.
Na oba trhy vstupují firmy prostřednictvím garantů (Start) či autorizovaných poradců (New Connect). Ti jim pomohou s přípravou dokumentace, zajistí právní služby a firmu na burzu uvedou. V případě pražské burzy je však firma díky garantovi pod větší kontrolou ze strany investorů: ti mají větší jistotu, že se včas dozvědí zprávy, které by mohly situaci firmy zásadně ohrozit. "Garant má povinnost alespoň jednou ročně vypracovat zhodnocení původního byznys plánu, předat trhu informace, co se odehrálo a kam firma spěje. Aby se nestalo, že společnost bude jen skořápkou, a nikdo nebude vědět, co se v ní odehrává," vysvětluje Tichý. (Více o šanci získat peníze na burze se dočtete na straně 11.)


8. Získejte prostředky na podnikání od státu

Finanční injekci lze získat i od státu, který hodlá už na konci tohoto roku podpořit začínající podnikatele přes takzvaný seed fond. V něm bude k dispozici až 1,3 miliardy korun, které z velké části připutují z Bruselu. O peníze přitom mohou žádat i malé a střední podniky, které už pár let podnikají a nyní hledají prostředky na expanzi. Podle kritérií EU mohou peníze z fondu získat firmy do 250 zaměstnanců a s ročním obratem nepřekračujícím 50 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). S prázdnou však odejdou například firmy z Prahy - jde o jednu z podmínek, kterou si EU stanovila.
I když se ozývají hlasy, že v Česku není zatím dostatek zajímavých projektů, které by objem peněz vůbec mohly využít, podnikatelé většinou novinku vítají.
"Já za byznys říkám, že je to pro firmy obrovská šance. Na západě je to naprosto běžný standard a funguje to, řekl v nedávném rozhovoru s HN prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. (O možnostech získání peněz na podnikání od státu se více dozvíte na straně 10.)


Komunikace s bankou
68 PROCENT
tuzemských podnikatelů preferuje internetovou komunikaci s bankou. Osobní návštěvu na pobočce volí 32 procent podnikatelů. Jen o procento méně pak dává přednost firemnímu bankéři. Kontakt prostřednictvím zákaznické linky je vhodný pro 12 procent podnikatelů. Vyplývá to z letošního průzkumu Asociace malých a středních podnikatelů ČR.

"Mezi zásadní faktory ovlivňující úrokovou sazbu patří výše zástavy a její kvalita, výše samotného úvěru či doba jeho splatnosti. "
Klára Pačesová
Česká spořitelna
 
"Velmi často hledáme řešení, když je klient odmítnut s požadavkem financování u klasických bankovních domů."
Pavel Ráliš
Spořitelní družstvo Artesa

About Amcham

Show
country profile

Twitter feed